SALÁT S KLÍČKY

Další z variant vitaminové bomby v podobě salátu z naklíčených luštěnin s Feta sýrem

náročnost: 3
cena: 2
čas: 20 minut + klíčení

Nejprve namočené a poté pravidelně proplachované luštěniny velmi brzy klíčí. Přitom se ve svém složení promění v přímo životodárný zdroj. Člověk už od pradávna jejich moc znal a využíval. Tomuto unikátnímu kouzlu probuzeného semínka se věnuji ve své knize Kuchařské čarování III. - pro Vaše zdraví.

postup:

  • Čočku a fazolky mungo nechte naklíčit. Stačí patřičné množství semínek propláchnout a nechat v čisté vodě zpravidla do druhého dne v klidu bobtnat. Během toho si semínko natáhne vodu a tím se probudí a ožije. Následně je třeba nechat zrnka dýchat. Proto vodu slijte, semínka důkladně propláchněte a nechte je klíčit. K tomu potřebují jenom čas a pravidelnou
    závlahu. Nejčastěji se pravidelně proplachují proudem vody.

  • Když jsou semínka naklíčená, dobře je propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Pak promíchejte s olivovým olejem a vinným octem a spojte s nastrouhaným sýrem typu feta, tedy slaným výrazným sýrem. Nechte proležet a nakonec před podáváním vmíchejte do všeho drbně pokrájený pórek, cibuli, sójové klíčky a červené fazole a také med.

  • Budete-li mít k dispozici čerstvou majoránku nebo saturejku či jiné byliny nasekejte je navrch. Vyzkoušejte také dochucení kečupem a oregánem spolu se strouhaným parmazánem i jiné kombinace.