DUKÁTY Z NAKLÍČENÉ ČOČKY

Lahůdka nejenom pro vegetariány.

náročnost: 3
cena: 1
čas: 30 minut + klíčení čočky

Pro tento recept můžete využít i jiné druhy drobných luštěnin: zelenou či neloupanou červenou čočku, fazolky mungo nebo adzuki a další. Naklíčené luštěniny jsou úžasným zdrojem živin, vitaminů a minerálů. I když je tepelná úprava trochu poškodí, budou na talíři vydatnou porcí pro zdraví každého, kdo je sní.

postup:

  • Čočku dobře propláchněte a nechte asi dvě hodiny nabobtnat. Poté vodu slijte, zrnka rozprostřete nejlépe na síto a nechte klíčit. Nejméně třikrát během dne čočku propláchnete vodou a nechte ji na světle. Do 24 hodin by měla bát čočka naklíčená a ze suché luštěniny jste si vypěstovali velmi cennou zeleninu.

  • Do naklíčené čočky vmíchejte vejce, sůl, koření, bramborový škrob a smetanu. Ze vzniklé hmoty pak tvořte na pánvi placky a ty z obou stran pečte na oleji, případně i sádle. Čočka naklíčením z větší části ztrácí své nadýmací schopnosti.

  • Samozřejmě, že můžete placky z naklíčené čočky různě ochutit, doplnit strouhaným sýrem, uzeninou a podobně. Také lze nízkou vrstvu čočky zapéci v troubě.

varianty:

  • S MASEM: Docela snadno zapracujete naklíčenou čočku do směsi sekaného či mletého masa a upečete podle libosti velké karbanátky nebo maličké kuličky. Maso ale potřebuje pro zpracování přeci jen vyšší teplotu a delší tepelnou expozici, a tak je, myslím si, škoda snižovat nutriční parametry naklíčené luštěniny razantním teplem. Pokud chcete, lze doplnit těsto z vařených brambor nudličkami šunky, kousky slaniny, nebo posekanou uzenou rybou.
  • MÍSTO BRAMBOR: Brambory použité v receptu nahraďte směsí z měkkého tvarohu a kukuřičné krupice (polenty) a nechte vše před samotným pečením 10 - 15 minut stát. V té době krupice nabobtná a těsto zhoustně.
  • Další varianty k tomuto receptu stejně jako spoustu dalších receptů, tipů i nápadů do kuchyně najdete v kuchařce Kuchařské čarování Petra Stupky 3 - Pro Vaše zdraví.