
Velmi zajímavá proměna obyčejné, dušené rýže, kterou lze podávat jako neotřelou přílohu nebo s jemnou omáčkou coby hlavní pokrm.
- Rýži nejprve krátce na oleji osmahněte a následně ji zalijte vroucí osolenou vodou. Přitom dejte pozor na stoupající páru. Rýži promíchjte, přikryjte poklicí a asi tři minuty ji povařte na plotně. Poté ji přendejte do trouby vyhřáté na 120 - 150 stupňů a nechte ji 15 - 20 minut přikrytou dusit.
- Směs bylinek (3 díly petrželové nati, 2 díly tymiánu a 1 díl rozmarýnu) očistěle, zbavte případně dřevnatých stonků a drobounce posekejte. Česnek protlačte lisem nebo drobně nasekejte a rozetřete s trochou soli. Vše pak nechte jenom kratičce zapěnit v rozehřátém másle.
- Hrášek rozmixujte ve smetaně nebo mléce na hladkou jasně zelenou pastu a následně ho smíchejte s bylinkovým máslem.
- Dušenou rýži nejprve důkladně promíchejte vidlicí aby vydýchla nadbytečná pára. Až těsně před podáváním namíchejte do rýže zelenou směs a dejte na stůl.