Tomatový kuskus

Velmi rychlé a skvělé jídlo či příloha s mnoha možnými proměnami.

Náročnost
Cena
čas15 minut

Obliba kuskusu v kuchyni spočívá především v jeho snadné a rychlé úpravě.

Postup přípravy

  • Nejprve na másle nebo oleji krátce zapěňte cibuli a když změkne, přidejte drobně nakrájené papriky a následně jemně sekaný česnek. I ten lehce osmahněte a pak vložte do pánve či kastrolu rajčatový protlak. Popřípadě můžete použít drcená či pasírovaná rajčata.
  • Přilijte víno a vývar, osolte a přiveďte k varu. Teprve tehdy přisypte kuskus a sekanou petrželovou nať, vše promíchejte a nechte pod pokličkou 2 - 3 minuty dojít.
  • Kuskus je již při výrobě opracován párou a tak není třeba ho vůbec vařit. Stačí ho jen spařit a nechat nabobtnat.
  • Rajčaty a zeleninou ochucený kuskus by měl být šťavnatý. Podávejte ho se sýrem, případně pomletý pepřem a to jako hlavní pokrm i jako zajímavou přílohu.

Suroviny

400 gcelozrnný pšeničný kuskus
150 grajčatový protlak
60 gcibule
20 gčesneku
150 gpaprika
120 gsýra (gouda, eidam)
120 mlbílé víno
300 ml zeleninový vývar
sůl, pepř
máslo nebo olej
petrželová nať