Těstovinový salát s domácím pestem

Těstovinový salát v italském stylu.

Náročnost
Cena
čas40 minut

Těstoviny můžete nahradit třeba drobnými kousky opečených brambor.

Postup přípravy

  • Těstoviny vařte ve výrazně solené vodě. Uvařené zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat. Dbejte na to, aby nebyly příliš uvařené nebo dokonce rozvařené. Těstoviny trochu osolte a promíchejte s citronovou šťávou a trochou olivového oleje.
  • Část sušených rajčat rozsekejte na jemnou pastu. Přidejte kořenící cikánskou směs, trochu oleje, ve kterém byla rajčata naložena a vše promíchejte. Potom přidejte ocet balsamico a pomelte trochou pepře. Tím máte připravenu jednu ochucovací směs.
  • Z posekané čerstvé bazalky, oleje, prolisovaného stroužku česneku a soli umixujte bazalkové pesto. Nejlépe za pomoci ponorného mixéru. Tímto pestem ochuťte balkánský sýr krájený na drobné kostičky.
  • Až při samotném podávání smíchejte ochucovací směs ze sušených rajčat s těstovinami a doplňte salát opláchnutými sterilovanými fazolemi, překrájenými sterilovanými cibulkami. Až navrch pak dejte sýr ochucený pestem.

Suroviny

400 gtěstoviny
200 gsterilované fazole
60 gnakládané cibulky
50 gsušená rajčata v oleji
50paprika
200 gbalkánský sýr
sůl, pepř
petrželová nať
bazalka
česnek
olivový olej
citron
ocet balsamico
Cikánská směskoření Kulnář