Tatarák bez masa

Překvapivě chutná pomazánka nejenom pro vegetariány.

Náročnost
Cena
čas15 minut + vaření brambor a řepy

Zajímavé pomazánky můžete vytvořit podobnou cestou z pečených lilků, cuket i dýně hokajdo. Nechám na vás zda kořeněný, rozpečený základ zeleniny spojíte fazolemi, bramborami nebo taveným sýrem.

Postup přípravy

  • Červenou řepu důkladně omyjte a pečte ji pečlivě zabalenou v alobalu asi jednu hodinu v troubě při teplotě 160 stupňů. Bude záležet na velikosti řepy. Větší kusy se pečou i 90 minut. Zda je řepa již měkká, vyzkoušejte zapíchnutím jehlice do jejího středu. Pokud jehlice proniká snadno, je řepa měkká. Pečenou řepu zchlaďte ve vodě a následně ji oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  • V misce nejprve rozmíchejte olivový olej s trochou směsi zlatá pečínka (kurkuma, paprika, pepř a další). Potom přidejte rajčatový protlak, mletý kmín, sůl, čerstvě pomletý pepř, hořčici a opět vše důkladně prošlehejte. Případně lehce vše ochuťte octem.
  • Do této směsi pak přidejte jemně nastrouhané uvařené brambory a nastrouhanou červenou řepu. Vše promíchejte a podle vaší chuti případně dochuťte. Až nakonec před podáváním přimíchejte nebo posypte jemně nakrájenou cibulí.
  • Podávejte jako tatarák s chlebovými topinkami a česnekem.

Suroviny

250 gvařená červená řepa
250 gvařené brambory
60 gcibule
olivový olej
vinný ocet
hořčice plnotučná
rajčatový protlak
sůl, pepř, mletý kmín
Zlatá pečínkaKoření Kulinář