Štrasburská plněná kachna

Kachna s voňavou nádivkou na pomerančové šťávě bude nevšedním zážitkem pro každého gurmána.

Náročnost
Cena
čas3 hodiny

Příprava tohoto pokrmu stojí hodně času, ale rozhodně stojí za to si připravit tuto opravdu sváteční hostinu. V receptu se dozvíte jak vykostit kachnu krok za krokem.

Postup přípravy

  • Omytou a očištěnou kachnu je třeba nejprve téměř vykostit. Rozřízněte kůži na hrudní kosti a poté postupně odřezávejte z kostry maso na prsou. Zvlášť si dejte pozor na kůži přirostlou k páteři. Uvolněte kosti ke křídlům a stehnům v kloubech a potom odřežte i samotné kosti tak, že ve vykostěné kachně zůstanou jen konce kostí u křídla a stehna. Maso na plátu kůže rozřežte a rozložte pokud možno do stejnoměrné vrstvy. Maso osolte a lehce okmínujte.
  • Kachní játra osmahněte na rozškvařen slanině spolu s cibulí a po zchladnutí je namíchejte do fáše z mletého masa a vajec ochucené solí a suchými bylinkami.
  • Tuto směs vložte do kachny a kůži sešijte tak, aby se masová nádivka uzavřela. Kachnu můžete zabalit do pevného alobalu. Pečte ji přikrytou velmi zvolna asi dvě hodiny na 130°C. Poté odkrytou dopékejte. Vzniklý výpek odvařte pomerančovou šťávou a doplňte máslem.

Suroviny

1 celákachna
1 kgmleté maso
400 gkachní játra
150 gslanina
2 ksvejce
1 ksstřední cibule
pomerančová šťáva
sůl
drcený kmín
provensálské bylinkykoření Kulinář