Štika ve vinné páře

Jednoduchá a překvapivě lahodná úprava jakékoli ryby za pár minut.

Náročnost
Cena
čas15 minut

Většinu z těch, kdo neznají lahůdkovou úpravu rybího masa vařeného ve vinné páře, tento způsob překvapí a nadchne. Je docela jedno, zda to bude závitek z pstružího filátka nebo menší kousky štiky, porce kapra či podkova z amura.

Postup přípravy

  • Nejprve si připravte bylinkové máslo tak, že do rozměklého másla (pokojová teplota) vetřete směs bylinkové máslo. Vše vložte do kousku hliníkové fólie, stočte do válečku, utáhněte na okrajích a nechte vychladit v lednici.
  • Namísto vody dejte do nádoby víno – výrazné bílé nebo silné červené. Do něho vložte snítku bylinek – rozmarýn, tymián a šalvěj.
  • Filety ze štiky nakrájejte na menší stejnoměrné kousky, osolte je bylinkovou solí a poskládejte na napařovací vějíř, mřížku či děrovanou vložku. Poté nádoby sestavte a přikryjte poklicí.
  • Vařte v páře 2 – 5 minut podle velikosti porcí a následně nechte ještě pod poklicí, už bez varu, zvolna dojít, asi dvě až tři minuty.
  • Během toho si svařte v rendlíku trochu octa a cukru a touto směsí přelijte podávané kousky ryby a poklaďte je plátky bylinkového másla. Podávejte s jemnou spařenou zeleninou či jinými doplňky podobného charakteru.

Suroviny

500 gfiletu ze štikyči jiné ryby
Bylinková sůlKoření Kulinář
250 mlaromatické vínobílé či červené
snítka čerstvých bylinekšalvěj, rozmarýn, tymián
100 gmáslo
1 lžíceBylinkové másloKoření Kulinář
ocet
přírodní cukr