Křupavý špíz ze štiky

Slavnostní křupavá dobrota.

Náročnost
Cena
čas30 minut

Je docela jedno jestli tento jednoduchý ale velice elegantní pokrm uděláte ze štiky nebo jiné ryby. Důležitá je kvalita klobásky. Obal z kukuřičné krupice – polenty se vypeče do křupava a úspěch je zaručen.

Postup přípravy

  • Rybí maso nakrájejte na stejnoměrné proužky tak bylo možné nabodnout je na jehlici na dvakrát a dovnitř vložit kousek kvalitní, voňavé klobásky. Klobáska totiž uvnitř masa splní roli ochucení celého špízu. Rybu jen osolte doplňte klobáskou a nabodněte na špíz. Pokud bude filet s kůží vězte, že jde snadno propíchnout ze vnitř ale svrchu je dobré udělat si malý nápich nožem aby se maso zbytečně nedeformovalo.
  • Připravené špízy obalte v kukuřičné krupici a zvolna pečte ze všech stran na sádle. Pečené špízy pak vložte do mírně vyhřáté trouby (60 - 80 stupňů) dojít.
  • Do výpeku v pánvi dejte nakládaný zelený pepř včetně trochy nálevu, šalvěj, bylinkové máslo. Vše nechte jen kratičce zapěnit. Podávejte na teplém talíři se šťouchanými bramborami, vřelým úsměvem a radostí.

Suroviny

600 gštika filet
120 gklobásakvalitní papriková
70 gsádlo nebo olej
50 gkukuřičná krupice polenta
15 gsůl mořská
60 gmáslo bylinkové
šalvěj
pepř zelený nakládaný