Špaldové sušenky

Sušenky můžete upéci z ječmene, ovsa, a nebo v nich kombinovat kukuřici s rýžovými vločkami.

Náročnost
Cena
čas60 minut

Podle Svaté Hildegardy poskytuje špalda jejím konzumentům dar dobré mysli a zahání žlučovitost - rozuměj zahořklost vůči lidem i životu.

Postup přípravy

  • Do mléka nasekejte kandovanou pomerančovou kůru a zahřejte ho. Spařte jím špaldové vločky. Umáčkněte je a nechte asi deset minut vše nabobtnat.
  • Šlehejte vejce s trochou soli, cukrem, melasou, mletým kořením a rozpuštěným máslem do pěny. Můžete použít starší způsob přípravy této základní hmoty v teplé vodní lázni.
  • Jedlou sodu, bramborový nebo i jiný škrob a odměřenou špaldovou mouku promíchejte, a spolu s namočenými vločkami zapracujte do základní směsi.
  • Lepivé těsto pak namočenou lžící rozdělujte na pečicí papír položený na plechu. Následně kousky těsta roztlačte na stejnoměrně tenká kolečka. Chcete-li je mít pěkně rovná, položte na ně mikroténovou či potravinářskou folii a ručním válečkem je srovnejte.
  • Pečte už bez fólie při teplotě 170 stupňů podle velikosti 20 minut.
  • Sušenky po vychladnutí uložte do chladna, nebo slepujte pomerančovou či jinou marmeládou.

Suroviny

200 gcelozrnná špaldová mouka
100 gšpaldové vločky
100 mlmléko
90 gpřírodní třtinový cukr
40 gproslazená pomerančová kůra
1 lžícemelasa (řepná či třtinová)
100 gmáslo
půl lžícebramborový škrob
2vejce
půl lžičky jedlá sody
Voňavý perníčekKoření Kulinář