Poctivý slovenský perník

Zaručený recept na klasický perník.

Náročnost
Cena
čas60 minut

Tento klasický recept je nazván slovenský proto, že je opsaný z jedné staré cukrářské knihy původně z Nitry. Můžete ho vedle proslazeného ovoce doplnit i ořechy, mandlemi a podobně.

Postup přípravy

  • Důkladně šlehejte vejce, cukr, med a olej a to tak dlouho až vznikne hustá pěna.
  • Zvlášť smíchejte ostatní suché přísady, tedy mouku, koření, kypřicí prášek, kakao, nakonec přidejte i pokrájené proslazené ovoce.
  • Do vyšlehané hmoty pak vmíchejte mléko a následně sypkou směs. Jakmile se vytvoří stejnorodá hmota vlijte ji na připravený plech. Ten předem vymastěte a vysypejte polohrubou moukou. Povrch těsta urovnejte stěrkou nebo kartou.
  • Perník pečte při teplotě 180 stupňů 30 - 40 minut. Vychladlý perník přelijte na povrchu čokoládovou polevou připravenou ve vodní lázni z čokolády a másla. Do ještě měkké polevy nasypejte strouhaný kokos. Nechte zchladnout a pak krájejte na stejnoměrné řezy a neste na stůl.

Suroviny

400 gmouka pšeničná polohrubá
250 gcukr krupice
2 ksvejce
50 gmed včelí 2 lžíce
30 gkakao 2 lžíce
skořice mletá, lžička
100 mlolej
500 mlmléko
1 kskypřicí prášek do pečiva do perníku
200 gkandované ovoce či sušené
100 gčokoláda na vaření
60 gmáslo
kokos strouhaný, na posypání