Salát z červené řepy

Recept na netradiční salát z vařené řepy s domácím sladkokyselým cibulovým dresingem.

Náročnost
Cena
čas70 minut

Z hlediska výživy je čerstvě uvařená řepa stejně dobrým, ne-li lepším zdrojem živin než syrová. Vařená obsahuje dokonce vyšší hladinu minerálních látek (zejména draslíku), než syrová.

Postup přípravy

  • Pečlivě omytou řepu vařte zvolna ve vodě asi 40 - 50 minut. Během vaření řepy si připravte zálivku. V olivovém oleji šlehejte jemně nakrájenou cibuli spolu se solí tak dlouho, až pustí šťávu. Pak přidejte trochu octa, následně i strouhaný křen a vše smíchejte.
  • Vařenou řepu poznáte podle toho, že se jí slupuje slupka a jehlice či nožík vnikne bez velkého odporu do jejího středu. Mírně zchlazenou řepu oloupejte, opláchněte a nakrájejte na plátky, případně nastrouhejte nahrubo.
  • Do zálivky s křenem a cibulí přidejte kysanou smetanu. Vše poté promíchejte s nastrouhanou řepou, nebo přiložte k nakrájené řepě spolu se steakovým kořením a čerstvým pečivem.

Suroviny

500 gčervená řepa
80 gkřen
250 mlkysaná smetana
1 cibulestřední velikosti
sůl
cukr
ocet
olivový olej
Voňavý steakkoření Kulinář
pečivo