Nadívané kachní stehno

S nádivkou od babičky.

Náročnost
Cena
čas100 minut

Moderní variace na klasickou pečeni se žemlovou nádivkou s játry, slaninou, cibulí a česnekem. Velmi elegantní úprava vhodná pro slavnostní příležitosti.

Postup přípravy

  • Kachní stehna vykostěte tak, aby na konci zůstala jen jedna kost s kloubem. Popřípadě i tu ještě zkraťte o vnitřní kloub. Svalovinu několika řezy prořízněte a vnitřek stehna osolte a lehce posypte drceným kmínem.
  • Na pánvi rozpusťte slaninu a přidejte k ní velmi jemně nakrájenou cibuli, nechte ji zpěnit, pak přidejte prolisovaný česnek a na malé kousky nakrájená játra. krátce vše opečte a následně zalijte smetanou, přidejte sůl, majoránku, sekanou petrželovou nať a po zchladnutí zašlehejte vejce. Do této směsi pak lehce vmíchejte na kostičky krájené rohlíky a vzniklou nádivku rozdělte do připravených stehen.
  • Každé stehno pak zabalte do alobalu tak, aby vytvořilo váleček ukončený kostí s kloubem. Stehna pečete mírně podlité vodou zvolna (150 stupňů) asi 45 minut. Po této době je vybalte z hliníkové fólie a při teplotě okolo 200 stupňů dopékejte aby se kůže vypekla do křupava.
  • Pečená stehna nechte na teple a výpek vysmahněte na tuk. Když se opeče do bronzova, zalijte vodou nebo vývarem a odvařte šťávu. Při podávání stehna z části nakrájejte a podávejte s knedlíky a dušeným zelím.

Suroviny

6 kskachna stehna
150 gkachní játra
100 guzená slanina
4 ksrohlíky - žemle
60 gcibule
15 gčesnek
2 ksvejce
100 mlsmetana 12 %nebo šlehačka
20 gsůl
kmíncelý i drcený
majoránka
petrželová nať