Krůtí na víně

Originální a vyzkoušená pečínka.

Náročnost
Cena

Velmi jednoduchá příprava krůtího masa s kořenovou zeleninou a cibulí. Pokrm ozvláštní pečení na červeném víně a výrazné bylinné koření.

Postup přípravy

  • Krůtí maso, nejlépe ze stehna nakrájejte na větší kousky asi 50 - 70 gramů. Do každého kousku udělejte zářez a do něho vložte kousek slaniny obalený kořením. Maso pak zprudka opečte na oleji ze všech stran.
  • Do nádoby vhodné k pečení vložte na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, na větší kousky krájenou cibuli, bobkový list, provensálské koření a také opečené maso. Vše osolte, podlijte červeným vínem a velmi zvolna pečte v troubě (120 - 140 stupňů). Nejlépe pod poklicí, nebo alespoň přikryté alobalem. Po hodině vyzkoušejte zda je maso měkké.
  • Pro závěrečné dohotovení dopečte při vyšší teplotě. Výpek případně dolijte vínem či vodou a lehce zahustěte škrobovou moučkou rozmíchanou ve studené vodě. To proto aby se při zahušťování neudělaly hrudky.
  • Na závěr nechte vše krátce prohřát ve vypnuté troubě a podávejte s vařenými fazolemi, těstovinami či bramborem.

Suroviny

600 gkrůtí masostehno bez kosti
200 gkořenová zelenina
80 gcibule
500 mlolej
250 mlvíno červené
15 gsůl
20 gbramborový škrob
50 guzená slanina
bobkový list
provensálské bylinkysuché i čerstvé