Krémová zeleninová polévka

Univerzální recept na hustou polévku z libovolné zeleniny.

Náročnost
Cena
čas30 minut

V mnohých receptech najdete jako součást krémových polévek průmyslově vyráběné polévkové kostky. Jejich výrazná chuť však jemné smetanové polévce plné zeleniny podle mého škodí.

Postup přípravy

  • Na oleji či sádle osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Když změkne, případně se počne opékat, přidejte na kousky krájenou zeleninu a nechte vše krátce opékat.
  • Poté podlijte trochou vody tak, aby se zeleninový základ spíše v první fázi dusil než vařil, vše osolte a zjemněte máslem. Duste za občasného promíchání velmi zvolna tak dlouho, až zelenina změkne.
  • Když je zelenina měkká, zasypte ji ovesnými vločkami a zalijte mlékem. Případně vločky metličkou rozšlehejte, aby se nesvařily. Za stálého míchání povařte asi pět minut a následně vše v hrnci důkladně rozsekejte tyčovým mixérem.
  • Hustou polévku pak zjemněte sladkou smetanou, případně nechte přejít varem, přidejte posekané natě nebo polévkovou voničku a podávejte.

Suroviny

700 gzeleninakořenová zelenina, brambory, pórek
80 gcibule
50 golej nebo sádlo
30 gmáslo
30 gjemné ovesné vločky
400 mlmléko
200 mlsmetana ke šlehání
polévkové natě (petržel, celer, libeček, pažitka)
Bylinková sůl Koření Kulinář
Polévková voničkaKoření Kulinář