Kapří krájené řízečky

Pokud v mase překrájíte tenké kostičky na délku cca 2 milimetrů, získáte rybu docela bez kostí.

Náročnost
Cena
čas40 minut

Z hlediska zdravé výživy patří rybí maso mezi výjimečné potraviny. Součástí rybího tuku jsou zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny, jejichž blahodárný vliv na náš kardiovaskulární systém, hospodaření těla s cholesterolem a preventivní působení proti dalším civilizačním chorobám je klinicky prokázán.

Postup přípravy

  • Filet z kapra krájejte na tenoučké plátky včetně tenkých kostí ve hřbetní i ocasní části. Nakrájíte-li plátky silné 2 – 3 milimetry, věřte, že kostičky v pokrmu už nebudou při konzumaci patrné a nebude nutné je vybírat.
  • Jemně nakrájenou cibuli a stejně tak nastrouhanou kořenovou zeleninu přidejte do pokrájeného rybího masa spolu s kořením, solí, škrobovou moučkou, prolisovaným česnekem, trochou piva a vše důkladně promíchejte.
  • Za pomoci namočených rukou tvořte ze směsi menší koule. Z nich pouhým roztlačením dělejte řízečky a pečte je na sádle v pánvi z obou stran.
  • Řízečky podávejte se šťouchanými bramborami, nastavovanou kaší, nebo jen se salátem a pečivem. Skvěle je doplní pažitková nebo křenová kysaná smetana.

Suroviny

600 gkapří masofilet
140 gkořenová zelenina
40 gcibule
10 gčesnek
100 mlpivo nebo voda
1 lžíce škrobová moučka
bylinková sůlKoření Kulinář
zlatá pečínkaKoření Kulinář
drcený kmínKoření Kulinář