Kapr podle pánů z Rožmberka

Podle starodávného receptu z archivu třeboňského zámku.

Náročnost
Cena
čas30 minut

Opečená ryba s omáčkou z červeného vína a medu podávaná na rozpečené topince.

Postup přípravy

  • Do rozpálené trouby vložte krajíce chleba a na sucho je rozpečte a opečte na topinky. Opečený chléb lehce potřete česnekem.
  • Porce kapra důkladně osolte, okořeňte pomletým kmínem a jalovcem a obalte v sekané celerové nati a hladké mouce. Pak je zprudka opékejte na rozpáleném sádle ze všech stran. Poté je z pánve vyjměte a klaďte je na připravené topinky.
  • Chléb s opečenou rybou pak nechte v troubě pozvolna dopékat (85 stupňů) asi 10 minut, než si připravíte omáčku.
  • Do výpeku na pánvi dejte osmahnout drobně nakrájenou cibuli. Potom přidejte posekanou šalvěj a rozmarýn, po zapěnění přidejte med a vzápětí vše zalijte vínem a zprudka povařte. Nakonec osolte a vzniklou vinnou omáčku nechte zvolna odvařit do zahoustnutí. Tu pak při podávání přelijte přes porce kapra na topinkách a podávejte.

Suroviny

600 gkapří maso
mouka hladká
40 gmed
130 mlčervené víno
100 gcibule
70 gsádlo
jalovec
šalvěj
rozmarýn
celerová nebo petrželová nať
drcený kmín
sůl
chléb