Jarní vaječný svítek

Variace na starodávný vaječný nákyp.

Náročnost
Cena
čas40 minut

Svítek podávejte hned, ještě teplý ale lze ho nabídnout i studený třeba nakrájený na kostičky jako doplněk k rozličným zeleninovým salátům.

Postup přípravy

  • Vejce vyklepněte do mísy, přidejte sůl, jemné ovesné vločky, kysanou smetanu a nahrubo strouhaný sýr. Vše důkladně prošlehejte a nechte stát.
  • Jarní cibulky a další jarní bylinky (rukolu, špenátové lístky, polníček, petrželovou nať, pažitku, spařené kopřivy, popenec i další) drobně posekejte.
  • V pánvi nechte rozehřát máslo a nechte na něm zapěnit prolisovaný česnek (3 stroužky) a vzápětí i připravené bylinky. Vše nechte jen krátce na mírném teple zahřát a zavonět a následně směs vmíchejte do vaječné hmoty.
  • Ze vzniklé, řídké směsi pečte na lívanečníku nebo pánvi malé omeletky (svítečky) a podávejte je s kysanou smetanou ochucenou pažitkou nebo cibulovou natí.
  • Svítek můžete upéci také v troubě v koláčové nebo dortové formě. Tu je třeba nejprve vymastit poté vysypat trochou strouhanky a na tento podklad pak nalít připravenou směs. Následně ji rozetřete a pečete v troubě předehřáté na 140 stupňů. Když se svítek uprostřed nafoukne, zvyšte teplotu na 170 stupňů a pečte ještě asi 5 minut.

Suroviny

8 ksvejce
100 gsmetana kysanáči sladká
100 gjemné vločky
100 gsýrgouda / eidam
30 gčesnek
50 gmáslo
3 ksjarní cibulka
jarní bylinky
sůl
olej nebo sádlona pečení svítku