Indická čočka

Úžasný recept s návodem jak připravit vlastní směs indického koření, v němž získá luštěnina docela jinou dimenzi.

Náročnost
Cena
čas60 minut + namáčení

Čočku na indický způsob můžete připravit jak červené čočky (je poměrně rychle vařená), ale i z naší běžné čočky. Lze koupit také hnědou či zelenou kulatou čočku, kterou když namočíte uvaříte poměrně rychle a navíc se nerozváří.

Postup přípravy

  • Nejprve je třeba namíchat si směs koření podle shora uvedeného soupisu. Případně můžete využít již namíchanou směs vůně orientu (koření Kulnář) a doplnit k ní jen trochu papriky a mletého pepře. Celkově je na tento pokrm potřeba cca 20g směsi.
  • Na rozpáleném oleji opékejte nejprve drobně nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte jemně nakrájený zázvor. Ten nechte krátce osmahnout a pak přidejte nasekaný česnek. Když zavoní ztlumte teplotu, přidejte máslo a vzápětí přidejte pokrájenou dužinu čili papričky, osmahněte ji a přisypte směs koření. To je třeba v tuku zapěnit, aby se rozvinula jeho vůně a chuť. Hned potom přidejte rajčatový protlak a rozmíchejte ho v základu. Přilijte vodu a vložte předem namočenou čočku.
  • Podle druhu čočky vše zvolna duste tak dlouho, až je luštěnina měkká. Pokrm průběžně promíchávejte. Měkkou čočku osolte, doplňte posekanými bylinkami a limetkovou šťávou. Podávejte s rýží případně s bílým jogurtem.

Suroviny

450 gčočka
120 gcibule
60 gzázvor
40 gčesnek
1 kschilli paprička
80 grajčatový protlak
70 golej
50 gmáslo
sůl
limetka
zelené natěpetržel, koriandr
SMĚS KOŘENÍ:
3 dílykoriandr mletý
3 dílyřímský kmín mletý
2 dílykurkuma
2 dílyzázvor mletý
2 dílypaprika sladká
1/2 dílumuškátový ořech
1/4 díluhřebíček mletý
1/4 dílučerný pepř mletý