Cizrnová polévka

Krémová polévka provoněná opečenou cibulkou podávaná s křupavou cizrnou namísto klasické opečené housky, .

Náročnost
Cena
čas40 minut + namáčení cizrny

Pokud potřebujete mangan, vitamin E, železo, či kyselinu listovou, pak neváhejte a uvařte si římský hrách čili cizrnu. Její sladká lehce oříšková chuť vás určitě nadchne.

Postup přípravy

  • Propláchnutou luštěninu nechte přes noc namočit. Druhý den cizrnu dejte do čisté vody a vařte jí do změknutí s bylinkami. Saturejka pomůže při nadýmavosti, ale pokud nemáte využijte libovolné čerstvé bylinky ze zahrádky, či nemáte-li sušené.
  • Když je cizrna vařená počkejte až trochu ochladne. Trochu z hrnce odebrte stranou a tyčovým mixérem rozmixujte i se zbylou vodou z vaření. Když je hmota hladká, vmíchejte do ní šlehačku a dosolte dle chuti. Přidejte provensálské bylinky a nechte přikryté pod poklicí.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné stejnoměrné kousky. Na pánvi ji opékejte dozlatova. Když je cibulka zlatá, přidejte prolisovaný či na drobné kousky nasekaný česnek a 40 g jemných ovesných vloček. Krátce zarestujte a vložte do polévky. Poté polévku přiveďte zpátky k varu, stáhněte z tepla a nechte přikryté poklicí ještě 10 minut dojít.
  • Odebrané cizrnové kuličky opražte na sucho na pánvi do křupava a ozdobte jimi polévku na talíři.

Suroviny

400 gcizrna
100 gcibule
30 gčesnek
150mlšlehačka 33%
40 govesné vločky rozsekané
50 gsůl
40 mlolejolivový i jiný
provensálské bylinkyKoření Kulinář