Kuře na bylinkách

Oblíbené pečené kuře ovoněné bylinkovým máslem.

Náročnost
Cena
čas60 minut

Vytvořte si domácí bylinkové máslo, kterým provoníte pečínku. Nejraději používám čerstvé bylinky z vlastní zahrádky.

Postup přípravy

  • Máslo nechejte patřičnou dobu při pokojové teplotě, aby rozměklo. Libovolné bylinky nasekejte na drobno. Prolisovaný česnek smíchejte se špetkou soli a s bylinkami ho vmíchejte do másla. Můžete použít jakékoli bylinky, ale osobně bych doporučil bazalku, petrželovou nať, šalvěj, rozmarýn a tymián. Pokud není sezóna čerstvých bylinek, u Kulináře můžete také zakoupit připravenou směs 'Bylinkové máslo', kterou jednoduše smícháte s kouskem rozměklého másla.
  • Z celého kuřete připravte 4 porce, které následně osolte. Patřičnou část bylinkového másla vetřete pod kůži každé porce.
  • Kuře mírně podlijte vpdpu a pečte přikryté v troubě asi 30 minut při teplotě 160 stupňů. Na závěr dopékejte již bez poklice na 200 stupňů. Během dopékání kuře potírejte vzniklou šťávou. Podávejte s bramborami a směsí teplé zeleniny, kterou nesolte, jen na ní nechejte rozpustit na talíři trochu bylinkového másla.

Suroviny

1 kskuřecelé, nebo 4 čtvrtky
60 gmáslo
bylinky směs petrželka, bazalka, tymián, rozmarýn
2 stroužkyčesnek
15 gsůl mořská
Zlatá pečínkakoření Kulinář