Bylinkové bagety

Křehká máslová lahůdka.

Náročnost
Cena
čas15 minut

Tenké plátky pečiva potřené bylinkovým máslem a rozpečené v troubě, případně opečené na pánvi. Skvělé k salátu, polévce ale i ke sklence vína.

Postup přípravy

  • Máslo nakrájejte na tenčí plátky a nechte ho v pokojové teplotě změknout. Směs bylinek nejprve nakrájejte a poté nasekejte na jemnou směs. česnek prolisujte nebo taktéž jemně nasekejte. Ideální kombinace bylinek do směsi jsou tři díly petrželové nati, jeden díl tymiánu, jeden díl rozmarýnu, maličko libečku či celerové nati.
  • Do třecí misky či hmoždíře vložte bylinky, česnek, sůl a trošku másla a vše důkladně třete několik minut. Poté přidávejte ostatní máslo.
  • Pečivo nakrájejte na tenké, stejnoměrné plátky. jestliže je pečivo velmi čerstvé nechte plátky krátce zaschnout a poté je z jedné strany potírejte tenkou vrstvou bylinkového másla a skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Troubu rozehřejte na 180 - 190 stupňů a v ní pak během tří až pěti minut rozpečte pečivo. Lze ho podávat jak čerstvé, tak i vychladlé, kdy oschne a příjemně křupe a voní bylinkami.

Suroviny

150 gpečivo 1 bageta, nebo 5 rohlíků
70 gmáslo
30 gbylinky směs
6 gsůl mořská
10 gčesnek