Budějovické žebro Kulinář

BUDĚJOVICKÉ ŽEBRO


Pochoutka nejenom k pivu.

Jihočeský recept nejen pro letní grilování. Na těchto žebírkách si zaručeně pochutnáte nejen u piva!

  • náročnost: 4
  • cena: 3
  • čas: 110 minut

KAPŘÍ BIFTEČKY


Ryby na grilu a navíc bez kostí.

Věřte mi, že kapr nebude mít žádné kosti a biftečky budou báječné.

  • náročnost: 3
  • cena: 3
  • čas: 40 minut

UZENÁŘSKÝ KAPR


Rybí maso zlehka prokrájené a prošpikované kousky voňavé slaniny a špeku.

Vůně slaniny a klobásové koření skvěle doplní maso z kapra pečeného intenzivně v troubě.

  • náročnost: 2
  • cena: 4
  • čas: 30 minut
pečený cibulový salát

PEČENÝ CIBULOVÝ SALÁT


Zdravý, levný a rychlý salát.

Na hrubší kousky nakrájená cibule, krátce osmahnutá a následně sladkokysele ochucená vytvoří za pár minut zajímavý salát, který lze podávat jak teplý, tak vlažný i důkladně prochlazený. Ideální ke grilovanému masu.

  • náročnost: 1
  • cena: 1
  • čas: 15 minut

STEAK ZE ŽRALOKA


Jemné žraločí maso můžete nahradit masem z libovolné ryby.

Jednoduchá příprava neobvyklé delikatesy, na které si zaručeně pochutnáte. Žraločí maso se opéka společně se zeleninou, která poté vytvoří chutnou lehkou přílohu.

  • náročnost: 3
  • cena: 5
  • čas: 30 minut
Velikonoční mazanec

VELIKONOČNÍ MAZANEC


Klasický recept našich babiček.

Tradiční kynuté těsto na přípravu mazanců, vánoček, štol ale i velikonočních copů. Je nutné počítat s pomalým klidným kynutím.

  • náročnost: 3
  • cena: 2
  • čas: 90 minut

PEČENÁ JEHNĚČÍ KOLÍNKA


Skvostná pečeně s bylinkami a spoustou zeleniny, připravovaná na bílém víně.

Způsob pečení masa spolu s kořenovou zeleninou, cibulí a kořením je rozšířen po celém světě. U nás se takto upraveným pokrmům říká “na divoko”, nebo v případě kuřete “ala bažant”. Stejným způsobem můžete připravit i jiné části jehněčího, kůzlečího a třeba i skopového masa.

  • náročnost: 2
  • cena: 4
  • čas: 3 hodiny
jidáše

JIDÁŠE


Tradiční pašijové pečivo.

Jednoduché kynuté pečivo přislazené medem se podle tradice peče z různě stočených pramenů těsta. Rozválené prameny jsou připomínkou Jidáše, jeho zrady a následně smrti na provaze.

  • náročnost: 3
  • cena: 1
  • čas: 60 minut

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA


Jeden z výherních receptů v Kulinářské soutěži, kterou hodnotil Petr Stupka

  • náročnost: 1
  • cena: 1
  • čas: 90 minut

VELIKONOČNÍ HLAVIČKA


Také známá jako velikonoční sekaná - sekanice - řežábek.

Tradiční velikonoční sekaná má mnoho místních variant. Připravuje se jen z několika druhů masa, nebo jako fašírka s vejci. Tento recept je originální z Vysočiny od městečka Pacov.

  • náročnost: 3
  • cena: 3
  • čas: 120 minut