TOMATOVÝ KUSKUS


Velmi rychlé a skvělé jídlo či příloha s mnoha možnými proměnami.

Obliba kuskusu v kuchyni spočívá především v jeho snadné a rychlé úpravě.

  • náročnost: 1
  • cena: 2
  • čas:15 minut

TATARÁK BEZ MASA


Překvapivě chutná pomazánka nejenom pro vegetariány.

Zajímavé pomazánky můžete vytvořit podobnou cestou z pečených lilků, cuket i dýně hokajdo. Nechám na vás zda kořeněný, rozpečený základ zeleniny spojíte fazolemi, bramborami nebo taveným sýrem.

  • náročnost: 2
  • cena: 1
  • čas:15 minut + vaření brambor a řepy

POLÉVKA FAZOLAČKA


Na zdravé luštěniny často v jídelníčku zapomínáme, a to je škoda.

Podle čínské tradiční medicíny mají různé barvy luštěnin vliv na naše orgány. Například červené luštěniny ovlivňují srdce a tenké střevo (červená čočka a fazole). Žluté luštěniny působí pozitivně na slinivku břišní a žaludek (žlutý hrách a sójové boby). Bílé luštěniny mají pozitivní vliv na naše plíce a tlusté střevo (bílé fazole). Celkově působí luštěniny na ledviny a posilují životní sílu.

  • náročnost: 2
  • cena: 2
  • čas:60 minut + namáčení luštěnin

VAJEČNÁ OMELETA SE SÝREM


Kulinářský poklad za pár minut.

Omeletky můžete připravit coby elegantní přílohu ke slavnostnímu stolování, mohou mít podobu malého nákypu v zapékací misce či formě na muffiny.

  • náročnost: 1
  • cena: 1
  • čas:15 minut

VAJEČNÝ ASPIK


Určitě stojí za trochu práce.

Je sice nutné nejprve rozpustit zeleninu a vařit vejce a pak vše smíchat ochutit a ještě čekat až aspik do druhého dne zpevní, ale věřte, že radost z výsledku vám všechnu práci vynahradí.

  • náročnost: 3
  • cena: 2
  • čas:40 minut + tuhnutí

POMAZÁNKA Z AVOKÁDA


Nevšední a zdravá dobrota.

Avokádo je velice cenná zelenina obsahující jemné tuky a četné minerály. Je třeba ho vždy dostatečně ochutit, například doplnit sýrem, vejci a sekanou natí bylinek. Správně zralé avokádo má být při zmáčknutí měkké a má jít dobře oloupat. Pokud koupíte tvrdé, pak ho nechte dva nebo tři dny v pokojové teplotě změknout. Pozor! V lednici ho skladujte při teplotě nad 6 stupňů. Nižší teplota ho zničí.

  • náročnost: 1
  • cena: 2
  • čas:30 minut

ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA


Překvapivě snadná a efektní polévka.

Žádné dlouhé vaření pokud máte předem uvařené brambory. Mražený špenát stačí jen rozmrazit a krátce povařit. Cibule, česnek a smetana vše ochutí a obyčejné brambory navíc ozdobí.

  • náročnost: 1
  • cena: 1
  • čas:15 minut

POSTNÍ PUČÁLKA


Starodávný rituální pokrm.

Tento pokrm se připravoval pravidelně o první postní neděli po popeleční středě. Jedl se krom jiného proto aby se člověku vyhýbala zranění a měl dostatek sil. Pokrm samotný je velmi jednoduchý neb se upeče předem naklíčený hrách.

  • náročnost: 2
  • cena: 1
  • čas:15 minut + klíčení hrachu

HOUBOVÝ KUBA


Česká klasika - zapečené kroupy s houbami.

Zapečené kroupy s houbami jsou opravdovou lahůdkou. V některých rodinách se tradičně obědvá na Štědrý den.

  • náročnost: 2
  • cena: 1
  • čas:90 minut

CHŘESTOVÝ SALÁT S OMELETKAMI


Jeden z výherních receptů v Kulinářské soutěži, kterou hodnotil Petr Stupka

  • náročnost: 1
  • cena: 1
  • čas: