KEDLUBNY NA SMETANĚ


Variace na klasickou dušenou mrkev, hlavní roli však tenktokrát hrají kedlubny.

Smetanová dušenina bude skvělá jako hlavní chod s čerstvím pečivem i jako příloha k přírodně opečenému plátku masa či šunky.

  • náročnost: 2
  • cena: 1
  • čas:30 minut

SALÁT Z UZENÉ RYBY


Smetanový salát s pórkem a uzenou rybou.

Tuto zdravou rybí pochoutku můžete podávat jako přílohu, či zajímavou pomazánku na čerstvý chléb.

  • náročnost: 2
  • cena: 2
  • čas:40 minut

HOUBOVÉ ŘÍZEČKY V SÝROVÉM TĚSTÍČKU


Křupavá pochoutka pro každého houbaře.

V jednoduchém těstíčku se sýrem můžete kromě hub obalovat i zeleninu, kousky ryb a podobně.

  • náročnost: 2
  • cena: 1
  • čas:30 minut

CIBULOVÉ JÁHLY


Bezlepková variace na kuskus s ozdobou z nakládaných cibulek.

Prosné jáhly jsou malá obroušená semínka prosa a vzhledem k tomu, že obsahují velké množství vzácného oleje, který na jejich povrchu přirozeně žlukne, je nutné jáhly před samotnou úpravou důkladně v několika vodách vyprat. Jinak budou v pokrmu trpké a nedobré. Čím je voda teplejší, tím lépe. Až je voda téměř čirá, jáhly sceďte.

  • náročnost: 3
  • cena: 2
  • čas:30 minut

CUKETOVÉ RAGÚ


Bezmasá lahůdka z čerstvé zeleniny.

Velmi rychlý recept inspirovaný pobřežím Středozemního moře. Pokud k ragú připravíte opečený brambor či bagetu, úspěch bude zaručen.

  • náročnost: 1
  • cena: 2
  • čas:30 minut

ARABSKÁ ZELENINA S CIZRNOU A BULGUREM


Bulgur s naklíčenou čočkou a zeleninou je skvělý nejen jako příloha, ale i hlavní jídlo dne.

Na přípravu tohoto vyjímečně zdravého a bezmasého jídla vyzkoušejte naklíčit místo cizrny i jiné druhy luštěnin. Namísto bulguru můžete v receptu použít i kuskus, pohanku, či kroupy.

  • náročnost: 2
  • cena: 3
  • čas:40 minut

BRAMBOROVÉ ŠLEJŠKY S BORŮVKOVÝM ŽAHOUREM


Osvědčený staročeský recept na borůvkové knedlíky.

Malé šlejšky se připravují z bramborového těsta uhněteného z vařených brambor, hladké mouky a soli.

  • náročnost: 2
  • cena: 2
  • čas:20 minut

SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY


Recept na netradiční salát z vařené řepy s domácím sladkokyselým cibulovým dresingem.

Z hlediska výživy je čerstvě uvařená řepa stejně dobrým, ne-li lepším zdrojem živin než syrová. Vařená obsahuje dokonce vyšší hladinu minerálních látek (zejména draslíku), než syrová.

  • náročnost: 1
  • cena: 1
  • čas:70 minut

BORŮVKOVÉ LÍVANEČKY


Recept na vynikající sladkost z lesního ovoce.

Lahodné lívance s omáčkou z čerstvých borůvek zvanou "žahour".

  • náročnost: 2
  • cena: 1
  • čas:40 minut

INDICKÁ ČOČKA


Úžasný recept s návodem jak připravit vlastní směs indického koření, v němž získá luštěnina docela jinou dimenzi.

Čočku na indický způsob můžete připravit jak červené čočky (je poměrně rychle vařená), ale i z naší běžné čočky. Lze koupit také hnědou či zelenou kulatou čočku, kterou když namočíte uvaříte poměrně rychle a navíc se nerozváří.

  • náročnost: 4
  • cena: 2
  • čas:60 minut + namáčení