Velikonoční mazanec

VELIKONOČNÍ MAZANEC


Klasický recept našich babiček.

Tradiční kynuté těsto na přípravu mazanců, vánoček, štol ale i velikonočních copů. Je nutné počítat s pomalým klidným kynutím.

  • náročnost: 3
  • cena: 2
  • čas: 90 minut

PEČENÁ JEHNĚČÍ KOLÍNKA


Skvostná pečeně s bylinkami a spoustou zeleniny, připravovaná na bílém víně.

Způsob pečení masa spolu s kořenovou zeleninou, cibulí a kořením je rozšířen po celém světě. U nás se takto upraveným pokrmům říká “na divoko”, nebo v případě kuřete “ala bažant”. Stejným způsobem můžete připravit i jiné části jehněčího, kůzlečího a třeba i skopového masa.

  • náročnost: 2
  • cena: 4
  • čas: 3 hodiny
jidáše

JIDÁŠE


Tradiční pašijové pečivo.

Jednoduché kynuté pečivo přislazené medem se podle tradice peče z různě stočených pramenů těsta. Rozválené prameny jsou připomínkou Jidáše, jeho zrady a následně smrti na provaze.

  • náročnost: 3
  • cena: 1
  • čas: 60 minut

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA


Jeden z výherních receptů v Kulinářské soutěži, kterou hodnotil Petr Stupka

  • náročnost: 1
  • cena: 1
  • čas: 90 minut

VELIKONOČNÍ HLAVIČKA


Také známá jako velikonoční sekaná - sekanice - řežábek.

Tradiční velikonoční sekaná má mnoho místních variant. Připravuje se jen z několika druhů masa, nebo jako fašírka s vejci. Tento recept je originální z Vysočiny od městečka Pacov.

  • náročnost: 3
  • cena: 3
  • čas: 120 minut

ZELENÁ JARNÍ OMÁČKA


Velmi jednoduchá a rychlá omáčka plná vitaminů.

Na másle zapěněné bylinky a lupení krátce povařené v mléce a zahuštěné ovesnými vločkami doplní kysaná smetana.

  • náročnost: 1
  • cena: 2
  • čas: 15 minut
beranek

VELIKONOČNÍ BERÁNEK


Z klasického třeného těsta.

Podle receptu upečete také biskupský chlebíček nebo tolik oblíbené muffiny.

  • náročnost: 3
  • cena: 2
  • čas: 60 minut

KAPR V KOPŘIVÁCH


Ideální lehký pokrm pro jarní dny.

Rybí maso v kombinaci se zelenými kopřivami vytvoří jarní pochoutku nejen pro milovníky ryb. Nebojte se kostí! Na webu kulinář najdete videa a návody jak si rybu připravit zcela bez kostí.

  • náročnost: 2
  • cena: 3
  • čas: 40 minut

JEHNĚČÍ ROLÁDA


Kulinářský skvost k oslavě jara.

Namísto pečené jehněčí nebo kůzlečí kýty můžete připravit z levnějších částí mladého masa skvělou roládu. V tomto případě doplněnou špenátovými listy.

  • náročnost: 3
  • cena: 1
  • čas:
Pečený salát

PEČENÝ ZELENINOVÝ SALÁT


Sladkokyselá osmahnutá zelenina.

Variace na klasický zeleninový salát, který připravíte na grilu, pánvi i ohništi.

  • náročnost: 1
  • cena: 2
  • čas: 20 minut