ZTRACENÁ VEJCE

Petr Stupka pro Vás připravil zaručená pravidla, jak správně uvařit vejce.

náročnost: 1
cena: 1
čas: > 10 minut

Vejce do skla se nazývá vejce vařené ve skořápce tak, že jeho žloutek je tekutý a bílek lehce ztužený.

postup:

  • Důležité je vejce v podstatě nevařit, ale jen nechat v horké vodě nebo polévce ztužit. Vodu, v níž vejce připravujete, osolte a okyselte octem a především ji mějte mělkou, abyste mohli vajíčko do tekutiny vložit bez nadměrného žblunknutí. Ideální je vyklepnout vejce do mističky, z ní ho spustit do horké vody a nechat v klidu asi sedm minut bez varu (cca 80 stupňů) stát. Žádné bublání ani klokotání, to by se vám bílek roztřásl a rozutekl. Hotová vejce vyjměte děrovanou naběračkou a hned podávejte.
  • Pokud chcete mít dokonalé ztracené vejce, zbavte ho nejprve řídké části bílku vyklepnutím na děrovanou naběračku či lžíci, a teprve potom ho vkládejte do horké vody.

varianty:

  • TRIKY PRO SPRÁVNÉ VAŘENÍ VAJEC:
  • Vejce, která se budou vařit, vyjměte předem z lednice a nechte v pokojové teplotě zahřát.
  • Vkládejte je opatrně, za pomocí lžíce do studené vody s trochou octa a soli, vodu dolijte nebo uberte tak, aby vejce byla jen mírně ponořená.
  • Pozvolna je přiveďte k varu a stejně pozvolna je vařte patřičnou dobu. Vejce „do skla“ jen lehce sražená, kdy bílek má být ztužený a žloutek tekutý, vařte 3 - 4 minuty / na hniličku 6 - 7 minut / na tvrdo 8 - 10 minut, záleží také na velikosti vajec.
  • Také lze vařit vejce v páře – v tom případě se délka vaření prodlužuje přibližně na dvojnásobek.
  • Vařená vejce intenzivně zchlaďte proudem studené vody.
  • Pro snazší loupání je průběžně máčejte ve studené vodě nebo loupejte přímo pod vodou.