LEHKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

Odlehčená verze Vánoční klasiky.

náročnost: 1
cena: 2
čas: 40 minut

Vyzkoušejte variaci na bramborový salát s plátky jablek a lehkou sladkokyselou zálivkou.

postup:

  • Vařené brambory nechte vystydnout a nakrájejte je na stejnoměrné plátky. V osolené vodě uvařenou zeleninu pokrájejte na nudličky, sterilované okurky na tenké plátky a vložte do mísy.
  • Do menší nádoby dejte jemně krájenou cibuli, přilijte olej, trochu osolte a šlehejte vše intenzívně několik minut, až cibule pustí šťávu.
  • Trochu nálevu z okurek svařte spolu s cukrem a octem na silnou ochucovací esenci. Nakonec vše opatrně promíchejte.
  • Až před podáváním přidejte do salátu oloupaná jablka nakrájená na jemné nudličky. Ty krátce opláchněte ve vodě s citronovou šťávou, aby jablíčka nezažloutla. Hotový salát přizdobte čerstvě spařeným jemně nakrájeným pórkem.

varianty:

  • Kdo chce může přidat na závěr také trochu majonézy, či místo ní zvolit bílý jogurt, ale není to nutné. Aby Vám jogurt v salátu nepustil vodu, je třeba ho dopředu nechat na plátýnku a sítku okapat. Tím jogurt zahoustne a pak do něho snadno zašleháte po troškách panenský olivový olej. Můžete také přidat hořčici. Tuto směs pak ochuťte odvarem z octa, cukru a okurkového nálevu a následně vmíchejte do připravené zeleniny.
  • Pro zlepšení chuti salátu přidávaly hospodyně strouhané žloutky vařených vajec a suchý prášek z mletého hořčičného semínka.