KUŘECÍ ROLÁDA

Vždy elegantní jak teplá, tak i studená.

náročnost: 4
cena: 3
čas: 120 minut

Oblíbené pečené kuře může mít i velmi atraktivní podobu. Stačí se naučit vykostit kuře a pak už to záleží jen na vaší fantazii a možnostech.

postup:

  • Kuře pečlivě zbavte všech kostí. Nejprve vykrojte páteř z obou stran a potom šetrně skrojte ze žeber prsní svaly a šetrně odřežte šlachy a svaly z první kosti křídla. Následně zbavte kostí stehna. Jednotlivé svaly - kousky masa prořežte tak, aby pokryla celou plochu kůže a osolte ji. Pro snadnější práci můžete kůži kuřete podél hrudní kosti rozříznout na dvě poloviny.
  • Zvlášť koupené kuřecí maso překrájejte na kousky a semelte nebo rozsekejte. Masovou fáš ochuťte solí, grilovacím kořením, posekanými bylinkami přidejte smetanu a opět krátce promíchejte. Vzniklou směs doplňte posekanými špenátovými listy a rovnoměrně ji rozetřete na připravený plát z kuřete.
  • Na s trošce oleje upečte na pánvi omeletu z rozšlehaných vajec a strouhaného sýra. Po vychladnutí ji nakrájejte na dlouhé hranolky a ty vložte do středu budoucí rolády. Plát spojený kůží a pokladený rozsekaným masem pak zaviňte. Roládu přesuňte na pás silného alobalu. Tím celou roládu pečlivě obalte a následně pevně stáhněte a stočte na obou koncích.
  • Takto upravenou roládu pak pečte podlitou vodou v pekáči asi 40 minut při teplotě 130 stupňů. Následně ji z alobalu vybalte, už bude držet tvar a dopékejte ji asi 15 minut při teplotě 170 stupňů, aby se vypekla kůže. Pro lepší vybarvení ji potřete směsí oleje a koření zlatá pečínka.
  • Kuřecí roládu plněnou masem podávejte teplou se salátem a brambory případně i studenou jako součást různých studených mís.

varianty:

  • Místo masové náplně můžete do vykostěného kuřete vložit běžnou žemlovou nádivku s bylinkami a podobně.