KAPŘÍ KRÁJENÉ ŘÍZEČKY

Pokud v mase překrájíte tenké kostičky na délku cca 2 milimetrů, získáte rybu docela bez kostí.

náročnost: 3
cena: 4
čas: 40 minut

Z hlediska zdravé výživy patří rybí maso mezi výjimečné potraviny. Součástí rybího tuku jsou zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny, jejichž blahodárný vliv na náš kardiovaskulární systém, hospodaření těla s cholesterolem a preventivní působení proti dalším civilizačním chorobám je klinicky prokázán.

postup:

  • Filet z kapra krájejte na tenoučké plátky včetně tenkých kostí ve hřbetní i ocasní části. Nakrájíte-li plátky silné 2 – 3 milimetry, věřte, že kostičky v pokrmu už nebudou při konzumaci patrné a nebude nutné je vybírat.

  • Jemně nakrájenou cibuli a stejně tak nastrouhanou kořenovou zeleninu přidejte do pokrájeného rybího masa spolu s kořením, solí, škrobovou moučkou, prolisovaným česnekem, trochou piva a vše důkladně promíchejte.

  • Za pomoci namočených rukou tvořte ze směsi menší koule. Z nich pouhým roztlačením dělejte řízečky a pečte je na sádle v pánvi z obou stran.

  • Řízečky podávejte se šťouchanými bramborami, nastavovanou kaší, nebo jen se salátem a pečivem. Skvěle je doplní pažitková nebo křenová kysaná smetana.

varianty:

  • Řízečky můžete péci v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Podle velikosti cca 5 minut při teplotě 210 stupňů. Následně je nechte v odvětrané troubě krátce dojít.
  • Pokud máte gril se sálavým teplem (nejlépe terakotový, či kamenný) vyzkoušejte řízečky připravit na grilu.
  • Varianty k tomuto receptu stejně jako spoustu dalších receptů, tipů i nápadů do kuchyně najdete v kuchařce Kuchařské čarování Petra Stupky 3 - Pro Vaše zdraví.