ITALSKÝ RAJČATOVÝ SALÁT

...s úžasným a jednoduchým cibulovým dresinkem

náročnost: 1
cena: 1
čas: 20 minut

Je zajímavé, že v takto upraveném dresinku není už cibule štiplavá a čpavá, navíc působením soli a oleje změkne, a vy máte jedinečný základ pro přípravu celé řady zajímavých a zároveň i zdravých dresinků.

postup:

  • Cibuli nakrájejte na jemno a vložte do misky s olivovým olejem, přidejte maličko soli a vše důkladně prošlehejte metlou tak, aby cibule pustila šťávu. Trvá to přibližně pět minut, ale můžete šlehat i déle. Olej se přitom mírně zakalí, spojí se s cibulovou šťávou a vše lehce zahoustne.
  • Poté, co cibule pustí šťávu, přidejte pokrájené kapary a také ocet. Můžete použít červený vinný nebo ocet balsamico. Vše krátce prošlehněte, pak už jen pomlete pepřem a promíchejte dresink s nakrájenými rajčaty.
  • Opečete-li bagety nebo světlý chléb, dopřejete si klasickou italskou bruschettu. Není od věci, doplnit salát posekanou čerstvou bazalkou. Namísto pepře zkuste do dresinku pomlít trochu chilli papriček.

varianty:

  • Vylepšení italské variace na cibulový dresink zajistí strouhaný parmazán vmíchaný na závěr nebo jen sypaný na připravený salát.
  • Další varianty k tomuto receptu stejně jako spoustu dalších receptů, tipů i nápadů do kuchyně najdete v kuchařce Kuchařské čarování Petra Stupky 3 - Pro Vaše zdraví.