RYBÍ HRANOLKY


Vyhlášený jihočeský recept na chutnou úpravu ryby nejen v době výlovů.

Připravil jsem speciální směs Rybí Hranolky a s její pomocí si můžete připravit snadno a rychle tuto delikatesu. Pokud ještě nemáte mé koření k dispozici, zde je návod, jak si připravit hranolky od samého začátku.

  • náročnost: 2
  • cena: 4
  • čas: 40 minut

UZENÁŘSKÝ KAPR


Rybí maso zlehka prokrájené a prošpikované kousky voňavé slaniny a špeku.

Vůně slaniny a klobásové koření skvěle doplní maso z kapra pečeného intenzivně v troubě.

  • náročnost: 2
  • cena: 4
  • čas: 30 minut

LIŠKY NA SMETANĚ


Smetanová omáčka z čerstvých hub bude skvělá s těstovinou i špeclemi.

Sezónní recept na houbovou omáčku můžete obměnit jiným druhem hub, já však preferuji houževnaté lišky.

  • náročnost: 2
  • cena: 2
  • čas: 50 minut

OBĚD Z JEDNOHO HRNCE


Dušené hovězí se zeleninou a kroupami.

Obecně zčásti podlité suroviny by se měly připravovat pod poklicí v parním prostředí. Podle charakteru ingrediencí je dobré postupně všechny součásti skládat v pokrmu
tak, aby se například část zeleniny rozdusila, jiná byla křehká, a maso spolu s obilninou bylo měkoučké.

  • náročnost: 3
  • cena: 4
  • čas: 120 minut

LEČO V ZÁVINU


Slaný štrůdl z listového těsta plněný oblíbenou pochoutkou.

Zkuste si připravit lečo v novém kabátku. Uzeninu můžete nahradit voňavým tofu a vykouzlit tak i bezmasou verzi.

  • náročnost: 1
  • cena: 2
  • čas: 40 minut

ZAPEČENÉ TĚSTOVINY SE ZELENINOU


Variace na zapečené těstoviny se spoustou chutné zeleniny a parmazánovou ozdobou.

Pokud máte rádi, přidejte ostrou posekanou chilli papričku o které je známo, že (mimo jiné) zabraňuje nadýmání a “prodlužuje naše mládí”.

  • náročnost: 2
  • cena: 1
  • čas: 60 minut

TVAROHOVÝ DEZERT S JAHODAMI


Lehká sladká tečka může být překvapením nejen na Valentýna!

Pokud chcete dosáhnout ještě dokonalejší chuti pak do tvarohového krému zašlehejte ještě rozměklé máslo – na půl kilogramu tvarohu až 200 gramů.

  • náročnost: 1
  • cena: 2
  • čas: 30 minut + chlazení

HALUŠKY SE SMAŽENÝM KORBÁČKEM


Slovenská klasika na Váš stůl.

Osvědčený návod jak připravit klasické brynzové halušky s nevšední ozdobou.

  • náročnost: 1
  • cena: 2
  • čas: 60 minut

SALÁT S KLÍČKY


Další z variant vitaminové bomby v podobě salátu z naklíčených luštěnin s Feta sýrem

Nejprve namočené a poté pravidelně proplachované luštěniny velmi brzy klíčí. Přitom se ve svém složení promění v přímo životodárný zdroj. Člověk už od pradávna jejich moc znal a využíval. Tomuto unikátnímu kouzlu probuzeného semínka se věnuji ve své knize Kuchařské čarování III. - pro Vaše zdraví.

  • náročnost: 3
  • cena: 2
  • čas: 20 minut + klíčení

KEDLUBNY NA SMETANĚ


Variace na klasickou dušenou mrkev, hlavní roli však tenktokrát hrají kedlubny.

Smetanová dušenina bude skvělá jako hlavní chod s čerstvím pečivem i jako příloha k přírodně opečenému plátku masa či šunky.

  • náročnost: 2
  • cena: 1
  • čas: 30 minut