HALUŠKY NA ŠPEKU


Oblíbené těstoviny zavoní každému.

Řídké těsto ze syrových brambor a mouky je za chvíli vařené a vzniklé halušky už je jenom třeba ochutit a podávat. V tomto případě je to slanina a cibule ale stejně tak to mohou být houby, opečená kořenová zelenina nebo česnekový špenát.

  • náročnost: 2
  • cena: 1
  • čas: 45 minut

SALÁT Z NAKLÍČENÝCH SEMÍNEK


Vitaminová bomba z naklíčených luštěnin a semínek.

Podle jednotlivých druhů mají naklíčená semínka i výhonky specifickou chuť a také vůni. Třeba ředkvička a řeřicha jsou lehce peprné, luštěniny bývají nasládlé, a tak podobně. Svůj charakter mění i tepelnou úpravou, a tak je nejlepší najít si vlastní způsob, který vám bude nejvíc vyhovovat. Klíčení semínek a luštěnin jsem věnoval několik stránek své kuchařky - Kuchařské čarování Petra Stupky 3 - Pro Vaše zdraví.

  • náročnost: 3
  • cena: 2
  • čas: 15 minut

PLNĚNÁ TYKEV


Příležitost, kterak ozvláštnit jídelníček novou kompozicí.

Severoameričtí indiáni sbírali mladé dýně a nazývali je “askutasquash”. To v překladu znamená “ jíst celé bez vaření ”. Asi věděli, co je pro ně zdravé!

  • náročnost: 4
  • cena: 3
  • čas: 60 minut

DUKÁTY Z NAKLÍČENÉ ČOČKY


Lahůdka nejenom pro vegetariány.

Pro tento recept můžete využít i jiné druhy drobných luštěnin: zelenou či neloupanou červenou čočku, fazolky mungo nebo adzuki a další. Naklíčené luštěniny jsou úžasným zdrojem živin, vitaminů a minerálů. I když je tepelná úprava trochu poškodí, budou na talíři vydatnou porcí pro zdraví každého, kdo je sní.

  • náročnost: 3
  • cena: 1
  • čas: 30 minut + klíčení čočky

PUDINKOVÉ PODKOVIČKY


Jednoduché cukroví, které se rozplyne na jazyku.

Pokud nevlastníte strojek na vytvoření podkoviček, zkuste z těsta vytváčet malá kolečka. Takto můžete podávat i jako vynikající sušenky k čaji v každém ročním období.

  • náročnost: 2
  • cena: 3
  • čas:

IŠELSKÉ DORTÍKY


Svátečně vystrojené linecké těsto.

Cukroví, které dělá maminka tradičně, protože pečená kolečka z tmavého těsta polévá z poloviny čokoládou, slepuje k sobě krémem a také omazává krémem boky a ty pak obaluje v nastrouhaných ořechách. Cukrovíčko pak vypadá jako dortík krášlený kouskem vlašského ořechu.

  • náročnost: 3
  • cena: 2
  • čas: 90 minut

BEZLEPKOVÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ


Varianta tradičního čajového pečiva z rýže a cizrny.

Mouku z cizrny či rýže je možné zakoupit ve zdravých výživách a podobných obchodech a můžete z ní vykouzlit chutné drobnosti pro každého, kdo nemůže mít v jídle lepek, či s nimi jen ozvláštnit vánoční stůl.

  • náročnost: 2
  • cena: 3
  • čas: 120 minut

OŘÍŠKOVÍ NAFOUKANCI


Možná vás překvapí, že uvnitř nenaleznete žádný krém, o to chutnější však toto cukroví je!

"Nafoukanci". Tak totiž moje maminka říká cukroví, které se peče ve formičce a při pečení se nafoukne tak, že je uvnitř duté. Určitě vám zachutnají a stanou pravidelnou součástí vašeho čajového souboru.

  • náročnost: 3
  • cena: 2
  • čas: 50 minut

KAPR V KŘUPAVÉM TĚSTÍČKU


Inspirace na téma kapr, tentokráte ryba obalená ve zlatém těstíčku.

Kouzlo v receptu udělá kukuřičná krupice - neboli polenta. Pokud v ní obalíte porce kapra namočené do těstíčka a následně vše usmažíte na sádle, uvidíte, že si pochutnáte na úžasně voňavém pokrmu.

  • náročnost: 2
  • cena: 4
  • čas: 45 minut

OPILÝ FRANTIŠEK


Jemné řezy jsou skvělé k čaji i kávě, nejen ve vánočním čase.

Další z rodinné pokladnice receptů, tentokráte řezy s ořechovou náplní a máslovým krémem, polité čokoládovou polevou. Uvidíte, že se vám budou rozplývat na jazyku!

  • náročnost: 3
  • cena: 4
  • čas: