LIŠKY NA SMETANĚ


Smetanová omáčka z čerstvých hub bude skvělá s těstovinou i špeclemi.

Sezónní recept na houbovou omáčku můžete obměnit jiným druhem hub, já však preferuji houževnaté lišky.

  • náročnost: 2
  • cena: 2
  • čas:50 minut

KEDLUBNY NA SMETANĚ


Variace na klasickou dušenou mrkev, hlavní roli však tenktokrát hrají kedlubny.

Smetanová dušenina bude skvělá jako hlavní chod s čerstvím pečivem i jako příloha k přírodně opečenému plátku masa či šunky.

  • náročnost: 2
  • cena: 1
  • čas:30 minut

MILÁNSKÉ MASOVÉ KROKETY


Italská variace na známé čevabčiči s parmazánem a domácí rajčatovou omáčkou.

Kroketky z mletého masa budou výborné s libovolnou těstovinou, rýží, či vařenými bramborami.

  • náročnost: 2
  • cena: 3
  • čas:60 minut

CUKETOVÉ RAGÚ


Bezmasá lahůdka z čerstvé zeleniny.

Velmi rychlý recept inspirovaný pobřežím Středozemního moře. Pokud k ragú připravíte opečený brambor či bagetu, úspěch bude zaručen.

  • náročnost: 1
  • cena: 2
  • čas:30 minut

BOLOŇSKÁ OMÁČKA


Hustá směs masa, rajčat a zeleniny s domácími těstovinami.

Domácí nudle s kořeněnou omáčkou z mletého masa a zeleniny, pozvolna dušenou s rajčaty se po náležité době promění v úžasnou omáčku, kterou miluje celá Itálie.

  • náročnost: 2
  • cena: 3
  • čas:50 minut

ZELENÁ JARNÍ OMÁČKA


Velmi jednoduchá a rychlá omáčka plná vitaminů.

Na másle zapěněné bylinky a lupení krátce povařené v mléce a zahuštěné ovesnými vločkami doplní kysaná smetana.

  • náročnost: 1
  • cena: 2
  • čas:15 minut

SMETANOVÁ KŘENOVÁ OMÁČKA


Klasická smetanová omáčka ze silného vývaru a mléka zahuštěná jíškou a zjemněná smetanou.

Rád ji podávám k vařenému hovězímu nebo uzenému masu či šunce od kosti. Velmi často ji naši předkové jedli s vařeními vejci a bramborami.

  • náročnost: 4
  • cena: 2
  • čas:45 minut

ROŠTĚNÁ BEZ MASA


ROBI maso se žampiony zalité klasickou hnědou omáčkou.

ROBI maso je přírodní náhražka masa složená z rostlinných bílkovin.

  • náročnost: 2
  • cena: 4
  • čas:35 minut
Plíčky na smetaně

PLÍČKY NA SMETANĚ


Starodávná tradice na talíři.

Plíčky na smetaně mají být lehce navinulé spojené hustou smetanovou omáčkou. Jejich příprava je sice delší ale vždy potěší ty, kterým chutná naše klasika.

  • náročnost: 3
  • cena: 3
  • čas:90 minut

SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ


Naše milovaná klasická omáčka.

Vyzkoušený recept na lahůdkovou svíčkovou. Popřípadě stačí zahustit omáčku jen rozmixovanou zeleninou a smetanou.

  • náročnost: 4
  • cena: 3
  • čas:90 minut