DUKÁTY Z NAKLÍČENÉ ČOČKY


Lahůdka nejenom pro vegetariány.

Pro tento recept můžete využít i jiné druhy drobných luštěnin: zelenou či neloupanou červenou čočku, fazolky mungo nebo adzuki a další. Naklíčené luštěniny jsou úžasným zdrojem živin, vitaminů a minerálů. I když je tepelná úprava trochu poškodí, budou na talíři vydatnou porcí pro zdraví každého, kdo je sní.

  • náročnost: 3
  • cena: 1
  • čas:30 minut + klíčení čočky

SALÁT S KLÍČKY


Další z variant vitaminové bomby v podobě salátu z naklíčených luštěnin s Feta sýrem

Nejprve namočené a poté pravidelně proplachované luštěniny velmi brzy klíčí. Přitom se ve svém složení promění v přímo životodárný zdroj. Člověk už od pradávna jejich moc znal a využíval. Tomuto unikátnímu kouzlu probuzeného semínka se věnuji ve své knize Kuchařské čarování III. - pro Vaše zdraví.

  • náročnost: 3
  • cena: 2
  • čas:20 minut + klíčení

ARABSKÁ ZELENINA S CIZRNOU A BULGUREM


Bulgur s naklíčenou čočkou a zeleninou je skvělý nejen jako příloha, ale i hlavní jídlo dne.

Na přípravu tohoto vyjímečně zdravého a bezmasého jídla vyzkoušejte naklíčit místo cizrny i jiné druhy luštěnin. Namísto bulguru můžete v receptu použít i kuskus, pohanku, či kroupy.

  • náročnost: 2
  • cena: 3
  • čas:40 minut

INDICKÁ ČOČKA


Úžasný recept s návodem jak připravit vlastní směs indického koření, v němž získá luštěnina docela jinou dimenzi.

Čočku na indický způsob můžete připravit jak červené čočky (je poměrně rychle vařená), ale i z naší běžné čočky. Lze koupit také hnědou či zelenou kulatou čočku, kterou když namočíte uvaříte poměrně rychle a navíc se nerozváří.

  • náročnost: 4
  • cena: 2
  • čas:60 minut + namáčení

MASOVÉ KULIČKY S FAZOLKAMI A CUKETOU


Zvěřinové maso se sýrovým překvapením.

S masovou fáší můžete libovolně kouzlit a to jak jejím ochucením, tak i nápaditým doplněním. Recept můžete provést s libovolným druhem masa.

  • náročnost: 2
  • cena: 4
  • čas:40 minut

TĚSTOVINOVÝ SALÁT S DOMÁCÍM PESTEM


Těstovinový salát v italském stylu.

Těstoviny můžete nahradit třeba drobnými kousky opečených brambor.

  • náročnost: 2
  • cena: 2
  • čas:40 minut

HRÁCH A KROUPY


Také šoulet nebo kočičí svatba.

Hrách a kroupy, to vůbec není hloupý pokrm našich předků. Když vše ochutíte pivovarskými kvasnicemi a posekanými bylinkami, bude vaše dílo dokonalé!

  • náročnost: 2
  • cena: 3
  • čas:2 hodiny + namáčení hrachu

POLÉVKA FAZOLAČKA


Na zdravé luštěniny často v jídelníčku zapomínáme, a to je škoda.

Podle čínské tradiční medicíny mají různé barvy luštěnin vliv na naše orgány. Například červené luštěniny ovlivňují srdce a tenké střevo (červená čočka a fazole). Žluté luštěniny působí pozitivně na slinivku břišní a žaludek (žlutý hrách a sójové boby). Bílé luštěniny mají pozitivní vliv na naše plíce a tlusté střevo (bílé fazole). Celkově působí luštěniny na ledviny a posilují životní sílu.

  • náročnost: 2
  • cena: 2
  • čas:60 minut + namáčení luštěnin

POSTNÍ PUČÁLKA


Starodávný rituální pokrm.

Tento pokrm se připravoval pravidelně o první postní neděli po popeleční středě. Jedl se krom jiného proto aby se člověku vyhýbala zranění a měl dostatek sil. Pokrm samotný je velmi jednoduchý neb se upeče předem naklíčený hrách.

  • náročnost: 2
  • cena: 1
  • čas:15 minut + klíčení hrachu

CIZRNOVÁ POLÉVKA


Krémová polévka provoněná opečenou cibulkou podávaná s křupavou cizrnou namísto klasické opečené housky, .

Pokud potřebujete mangan, vitamin E, železo, či kyselinu listovou, pak neváhejte a uvařte si římský hrách čili cizrnu. Její sladká lehce oříšková chuť vás určitě nadchne.

  • náročnost: 2
  • cena: 2
  • čas:40 minut + namáčení cizrny